top of page
Search
  • Writer's pictureSpilák Gergely

Digitalizálódik a Világ, és ugyanígy a pénzünk is...

Mint látjátok, a kezemben a pénztárcám, amelyben nyilván van némi kézpénz, és nyilván a pénz az fontos is, mert gyakorlatilag minden, amivel a mai világban valamit is megvehetünk, az a pénz, amely kvázi egy olyan csereeszköz, amely mindenki számára a legismertebb fizetési forma. Na de a világ modernizálódik, és ahogyan annó a levelet felváltotta az email, a normál telefon helyett pedig mára már mindenki okostelefont használ, úgy a pénzügyi dolgok és lehetőségek is folyamatos modernizácíón esnek át. Szóval a pénz ugyanígy fejlődik, és az aki ezt nem követi, vagy figyelmen kívül hagyja, az saját magát haggya ki a lehetőségekből.


A kriptovaluta, vagy digitális valuta, egész egyszerűen a pénz evolúciójának következő és legújabb állomása. De ameddig a hagyományos, úgynevezett FIAT pénzeket a kibocsájtó államok felügyelik (centralizált), addig a digitális pénzt, maga a blokklánc, illetve a felhasználók egy óriási csoportja, adott esetben többszázezer, egymást nem ismerő, egymásról még csak nem is tudó felhasználó működteti (decentralizált).

A legtöbben talán nem is gondolnak erre, de mégis fontos lenne megérteni, hogy mi is határozza meg a pénzek értékét?! Amíg a hagyományos pénzek mögött nincsen semmilyen fedezet, értéküket valójában csak a kibocsájtó állam aktuális kormányába vetett hit adja, s néhány kivételtől eltekintve kizárólag a kibocsájtó állam területén fizethetünk vele, addig a digitális pénzek értékét a kereslet kínálat határozza meg és a világon szinte bárhol elfogadják.


A digitális pénzek közti különbséget elsősorban a mögöttük lévő projektek, az Ethereum esetében az azt működtető blokklánc, a technológia adja. A legismertebb kriptovaluta, a Bitcoin blokklánca, kizárólag a Bitcoin tranzakciókat képes lebonyolítani – erre született, ezt a feladatot tökéletesen el is látja – addig az Ethereum blokkláncára már gyakorlatilag bármilyen, végrehajtó szerepű automatizmus, úgynevezett okosszerződés leprogramozható. Ezek vezérelhetnek pl. banki, biztosítási, ügyvédi, közjegyzői, logisztikai szolgáltatásokat, termékeket, vagy akár cégeket is.


Fontos tudnunk, hogy ezek az okosszerződések a publikálásuk pillanatától fogva nyilvánosak, olvashatóak, átláthatóak, ugyanakkor az adott blokklánc működésénél fogva módosíthatatlanok! Tehát mindent tudunk előre, s minden amit az okosszerződés tartalmaz be is fog következni. Pontosan ezek miatt használja már nagyon sok giga vállalat például az ethereum blokkláncot és ezért használja sok digitális valuta is, ami mögé nem hoztak létre saját rendszert.


A kriptovaluta piac jelenleg a világ talán legdinamikusabban növekvő piaca. Ezt jól példázza, hogy például az Ethereum 2015-ben 1 USD, ma pedig 2500 USD. Amennyire dinamikus, pont annyira volatilis, azaz ingadozó, ezért vannak akik veszélyesnek tartják! Ha viszont az ember nem rövidtávra fókuszál, hanem hosszútávban gondolkodik, veszel és tartod, veszel és tartod, akkor óriási profitra tehet szert! Ez esetben pedig az egyetlen veszély az, ha kimarad belőle!


Spilgery


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page